Program wydarzeń na weekend obfituje w atrakcje dla całej rodziny, a także zachęca do spędzenia Świąt na różne sposoby - tradycyjnie lub nietypowo, bo wegetariańsko. Oprócz kulinarnych wrażeń, na scenie zobaczymy nieco śląskiego
i łódzkiego folkloru, obejrzymy pokazy taneczne i występy artystów regionalnych, a także spektakl teatralny. Jarmark potrwa od 5 do 19 kwietnia.
Program wydarzeń
Inaugurujący weekend spodoba się miłośnikom klasycznych mięsnych specjałów, zaś kolejny będzie zachęcał do spróbowania dań świątecznych w wersji roślinnej. Dodatkowo
w sobotę, 6.04. wyjątkowa okazja do spotkania z dziennikarzami z programu „Pytanie na śniadanie”, którzy już o godz. 9.00 pojawią się w pasażu Schillera!
6.04.2019 SOBOTA
12.00 - 18.00 "Tradycyjne Mięsne Święta" | dmuchany plac zabaw dla dzieci
14.00 - 17.00 Warsztaty tworzenie kartek świątecznych
7.04.2019 NIEDZIELA
12.00 - 13.00 Studio Piosenki Marleny Barczewskiej - występy muzyczne
12.00 - 18.00 "Tradycyjne Mięsne Święta" | dmuchany plac zabaw dla dzieci
13.00 - 14.00 Występ zespołu "TYTKA"
13.00 - 16.00 Wielkanocne warsztaty rodzinne
14.00 - 17.00 Spektakl komediowy "Durak" | animacje dla dzieci
13.04.2019 SOBOTA
12.00 - 18.00 Warsztaty plastyczne | animacje dla dzieci
12.00 - 18.00 "Wege Wielkanoc": wykłady, warsztaty, degustacje
16.00 - 18.00 Pokazy taneczne | taniec na kole Studio Dragonfly
17.00 - 19.00 Przyśpiewki Śląskie (Trio Grzegorza Płonki)
14.04.2019 NIEDZIELA
12.00 - 18.00 Warsztaty plastyczne | animacje dla dzieci
12.00 - 18.00 "Wege Wielkanoc": wykłady, warsztaty, degustacje
17.00 - 18.00 Pokaz tańca swingowego | taniec na kole Studio Dragonfly
14.00 - 17.00 Warsztaty - tworzenie kartek świątecznych
„Tradycyjne Mięsne Święta" obejmuje szereg weekendowych atrakcji z podziałem na dwa gatunki mięsne: wieprzowina (06.04.) oraz drób (07.04.). Każdego dnia w godz. 12.00 - 18.00:
- Wielkanocna Scena Kulinarna, czyli pokazy i warsztaty kulinarne z degustacjami,
- Kocioł i Grill Wielkanocny,
- Stół Wielkanocny (dekoracja pokazowa z degustacją pod koniec akcji dziennej),
- punkt konsultacyjny, czyli porady żywieniowe (m.in. ustalanie diety z udziałem specjalistów) oraz konkursy z nagrodami dla uczestników,
- udział specjalistów z branży mięsnej.
„Wege Wielkanoc" to dwa dni aktywności skierowanych do tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej nt. diety roślinnej. W sobotę (13.04.) Stowarzyszenie Otwarte Klatki przygotuje roślinny poczęstunek, punkt informacyjno-degustacyjny z
okularami VR (zwierzęta hodowlane, chów klatkowy, dieta roślinna) oraz dwa wykłady: „Wegańskie święta wielkanocne", o kampanii społecznej „Jak One To Znoszą”. W niedzielę zaś (14.04.) „Majne Szwajne” (wegański catering) zapraszać
będzie do udziału w quizach i konkursach, kulinarnych pokazach, „live cooking”, degustacji wegańskich potraw i wykładach oraz poradach dot. zdrowego odżywiania się oraz ekologicznych opakowań.
Więcej informacji o wydarzeniach i artystach:
http://centrumwydarzen.lodz.pl/jarmark-wielkanocny-2019/
Asortyment
Wzdłuż ul. Piotrkowskiej pojawią się drewniane domki wystawców, którzy zaproponują przechodniom produkty regionalne, delikatesowe i cukiernicze, akcesoria i ozdoby świąteczne a także wyroby rękodzielnicze. W sumie około 30 stoisk, które
funkcjonować będą w godzinach 12-20.00. W pasażu Schillera stanie też wyjątkowa, zielona strefa gastronomiczna. Wystawcy oferować będą: sery regionalne (m.in. z Podhala, oscypki, ekologiczne sery kozie), dżemy i soki owocowe, wędliny z
regionalnej wędzarni, tradycyjne chleby na zakwasie, miody smakowe i wyroby pszczelarskie, ciasta świąteczne, chałwy, kołacze węgierskie, wina ekologiczne. Nowością w tym roku będą stoiska z rybami
w zalewach octowych oraz tradycyjnymi podpłomykami wypiekanymi na miejscu. Tradycyjnie pojawią się wyroby litewskie, sękacze, wiejskie jaja oraz całe mnóstwo świątecznego rękodzieła: palmy, koszyki, słomiane zające i ozdoby
świąteczne, ręcznie robione zapaski i rękodzieło drewniane, biżuteria własnej produkcji i świece.
Brak komentarzy