EKO TARG W OFF PIOTRKOWSKA
Data publikacji: 2013-07-05
W sobotę (6 lipca, godz. 9:00-16:00) rusza pierwszy Eko Targ w OFF Piotrkowska. Będzie można kupić sezonowe warzywa i owoce, zioła, oliwki, nabiał, domowe weki, pieczywo i słodycze, przysmaki z różnych stron świata oraz produkty ekologiczne. Ale to nie wszystko czekają degustacje win, serów i wędlin, a na deser kawa od Pana Rowerskiego...
Inspiracją dla Eko Targu są lokalne, małe targowiska włoskich miasteczek.
Eko Targ to miejsce spotkań z kupcami oryginalnymi, autentycznymi, oferującymi produkty domowe, regionalne, organiczne.
Co tydzień, w każdą sobotę od godz. 9:00 do 16:00, podwórko OFF Piotrkowska od strony ulicy Roosevelta zamieni się w plac targowy. Jeśli cenicie sobie kontakt ze sprzedawcą, możliwość rozmowy i dowiedzenia się szczegółów o kupowanym produkcie, Eko Targ to miejsce dla Was.
Pomysłodawczynią Eko Targu jest Dominika Frant ze Spółdzielni, nowej inicjatywy w OFF Piotrkowska: - Targi z żywnością ekologiczną są alternatywą dla osób, które nie mają zaufania do produktów oferowanych w hipermarketach czy zwykłych sklepach - mówi Dominika Frant. Tacy klienci zwracają uwagę nie tylko na cenę artykułu, ale przede wszystkim na sposób, w jaki został wyprodukowany: wolą artykuły produkowane tradycyjnymi metodami, od lokalnych dostawców, z ekologicznymi certyfikatami. Cenią też sobie niezobowiązujący klimat zakupów na świeżym powietrzu: - Eko Targ ma być nie tylko miejscem zakupów, ale także okazją do spotkania się w luźnej atmosferze i wzięcia udziału w wydarzeniach towarzyszących - dodaje Frant.
Poznajcie Panią Krysię z okolic Poddębic. Pani Krysia produkuje ser kozi biały twardy i ser kozi typu oscypek. Oczywiście wyrób w 100% organiczny, wyprodukowany sposobem domowym. Pani Krysia oferuje również świeży drób karmiony serwatką z mleka koziego i zbożem z własnego gospodarstwa rolnego. Swoje przybycie potwierdziła także posiadająca certyfikat ekologiczny firma na naZakwasie.pl, wystawiająca prawdziwe pieczywo na zakwasie. Z gospodarstwa rolnego J.J. Nasarzewscy ze Strykowa, w którym hodowane są krowy rasy Jersey, przyjedzie najlepsze pod każdym względem, niepasteryzowane mleko. Z Tomaszowa przyjadą do nas świeżutkie wędliny Czapnik. Pan Mieczysław Podgórski z firmy Bekon, poza wędlinami, będzie serwował różnego rodzaju smażone na miejscu pierogi. Pani Jadzia natomiast zajmie się wędzeniem serów i ryb. Gospodarstwo pasieczne "Pszczółka" zaopatrzy nas w miody rzepakowe, akacjowe, gryczane, wrzosowe, spadziowe, lipowe malinowe, wielokwiatowe. W sam raz do herbatek z drugiego już stanowiska Pani Jadzi na Eko Targu. Szansę na skosztowanie swoich wyrobów da również VERO - Tłocznia Soków Owocowych z regionu łódzkiego. Górolskie Przysmaki wystawią się z sokami, smakowym kwasem chlebowym, konfiturami oraz różnego rodzaju przetworami i marynatami. Nie zabraknie również serów prosto z gór. Do spróbowania i kupienia serów farmerskich będzie namawiał znany z OFF Piotrkowska Ser Lanselot. Jego sąsiad, sklep Kondrat Wina Wybrane zaprosi na degustację win ekologicznych (od godz. 12:00). Nie zabraknie też czegoś na osłodę. Tę przyjemność zagwarantuje nam Babkarnia serwując najlepsze w całym mieście muffiny i babeczki. Po wyczerpujących zakupach na nogi postawi nas kawa u Pana Rowerskiego.
Podczas Eko Targu ze swoimi wyrobami wystawi się OFFowa Pracownia OKO, która zorganizuje stoisko z biżuterią upcyclingową oraz warsztaty. Przez cały czas trwania targu będzie można nauczyć się wykonywać biżuterię samodzielnie, a na dzieci czekać będą vouchery zniżkowe na zajęcia w OKU. Specjaliści pracowni pokażą jak zrobić zmywalną farbę do malowania chodnika (jeśli będzie brzydko przeniesiemy się z malowaniem na papier), udzielą także rad jak samemu wykonywać materiały plastyczne z naturalnych składników.
Do października stoiska targowe rozstawiane będą na parkingu pomiędzy sklepem Ser Lanselot a restauracją Drukarnia Skład Wina & Chleba, zimą przeniesie się do wnętrz Galerii OFF Piotrkowska.
Gdzie: OFF Piotrkowska Center, ul. Piotrkowska 138/140, Łódź
Brak komentarzy