top-ad
 
 

Imprezy w Łodzi

<
Styczeń 2023
>
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
Łodzianin - niezależna strona Łodzi: imprezy, wydarzenia i koncery Łódź 2025, festiwale w Łodzi, zapowiedzi, premiery, dziś w Łodzi

Ramen Festival w łódzkich restauracjach

Data publikacji: 2016-11-16
Ramen jest, obok sushi, jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej.
Podstawą tej wyjątkowej zupy jest esencjonalny bulion, ale nie mniej ważny jest specjalny makaron i liczne dodatki, które zamieniają ją w sycące i bardzo rozgrzewające danie.
Od kilku lat ramen podbija szturmem cały kulinarny świat, a moda na zupę dotarła także do Polski.
Przez dziesięć chłodnych, jesiennych dni będą mogli się nią rozgrzewać goście łódzkich restauracji, które wezmą udział w Ramen Festivalu.
To pierwsza w naszym mieście impreza poświęcona w całości temu japońskiemu przysmakowi.
Wydarzenie organizuje portal Jemy w Łodzi i firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu.
Ufundowała ona także nagrodę dla restauracji, która w ramach festiwalu przygotuje najlepszy ramen.
Zwycięzcę ramenowego konkursu wytypuje specjalnie powołane jury, ale Ramen Festival to przede wszystkim uczta dla łódzkich smakoszy.
Wszystkie restauracje biorące udział w wydarzeniu będą serwowały swoje popisowe zupy przez cały czas trwania festiwalu – od 17 do 27 listopada.
Regionalnych odmian ramenu w Japonii jest co najmniej tyle, ile rodzajów pizzy we Włoszech, a teraz każdy może się przekonać jak to danie zainspiruje łódzkich szefów kuchni.
Przygotowali oni propozycje z mięsem, owocami morza, warzywami, a nawet opcję wegańską.
Goście mogą odwiedzać restauracje, próbować konkursowych zup, wyrażać swoje opinie i wskazywać faworytów na stronie www.jemywlodzi.pl oraz na Facebooku.

Oto lokale, które biorą udział w rywalizacji:

House of Sushi (ul. Piotrkowska 89)
Ramen na bazie bulionu przygotowanego na palonych kościach wołowych z własnej produkcji makaronem, marynowaną wołowiną, jajkiem ajitsuke z półpłynnym żółtkiem i warzywami.
Cena: 21 zł

Nekko Sushi (ul. Piotrkowska 107)
Ramen przygotowany na palonych kościach wołowych, wieprzowych i cielęcych oraz pieczonych warzywach podany z makaronem, pieczonym chrustem z cukinii, marchewki, manioku i skorzonery oraz jajkiem, chrupkim topinamburem,
flambirowanymi polikami wołowymi, grzybami enoki i prażoną szalotką.
Cena: 18 zł/

Piwnica Łódzka (ul. Sienkiewicza 67)
„Ramen Spychały” na wywarze z polików wołowych i pieczonej kaczki z orientalnymi przyprawami podany z wołowiną, krewetką, warzywami i jajkiem w koszulce oraz makronem udon.
Cena: 16 zł

Sendai Sushi (ul. Piotrkowska 209)
Ramen na bazie wywaru wołowego z pszennym makaronem, paloną wołowiną, grzybami shitake i warzywami.
Cena: 24 zł

Sushi Kushi (ul. Piotrkowska 115)
„Kushi Ramen” na bazie bulionu kurczakowo-wieprzowego i pasty miso z makaronem, pieczonym brzuchem, jajkiem, olejem togarashi i szczypiorkiem.
Cena: 14 zł (mały) i 23 zł (duży)

Sushi w dłoń (Al. Kościuszki 22)
Aromatyczna korzenna zupa na bazie wywaru wołowego, podawana z plastrami ozorów, własnej produkcji makaronem sezamowym, warzywami z woka, muffinem z jajka oraz marynowanym kalafiorem romanesco.
Cena: 18 zł

Sushi Zielony Chrzan (ul. Żwirki 8)
„Gęsi Ramen” inspirowany kuchnią japońską i polską na bazie palonych kości wołowych, gęsiny i warzyw z własnej produkcji makaronem i dodatkami: jajkiem ajitsuke z półpłynnym żółtkiem, plastrami wędzonej piersi gęsi, jarmużem,
brukselką, rzodkiewką,edamame, grzybami shitake i mun, marynowanym japońskim czosnkiem i szczypiorem.
Cena: 23 zł

Restauracja Tulipan (ul. Żeligowskiego 46)
„Ramen Miso Salmon” - makaron Ramen w klarownym wywarze rybnym podany z jajkiem na miękko, warzywnymi julienne, szczypiorem, kukurydzą, krewetkami, mulami, ogórkiem, grzybami mun i łososiem.
Cena: 25 zł

Restauracja Zielona (Rynek Manufaktury)
„Zielony Ramen” – wegański, słodko-pikantny, aromatyczny bulion warzywny z morską nutą podany z makaronem, grzybami shitake i enoki, marynowanym tofu, kapustą pak choi, kapustą pekińską z sezamem, awokado, szalotkami i nori.
Cena: 18 zł

Czym jest ramen?
Próba opisania wszystkich odmian i wariacji ramenu w samej tylko Japonii zakończyłaby się wydaniem przestronnej encyklopedii, ale warto poznać kilka informacji na temat tej zupy.
Danie wymyślili Chińczycy, pokochali Japończycy, potem ramen zawładnął już całym światem.
Ramen to właściwie bardziej danie niż zupa, bo w głębokiej misce, w jakiej zazwyczaj jest podawany dostaniecie nie tylko esencjonalny bulion, ale także ogromną ilość makaronu, różnych dodatków i tare.
W Japonii całość podawana jest bardzo gorąca i należy zjadać ją dosyć szybko, zanim makaron straci jędrność.
Stąd charakterystyczny dla japońskich lokali z ramenem, wszechobecny odgłos siorbania.
Goście wciągają długie, gorące kluski wybierane z miski pałeczkami.
Ale wróćmy do składu zupy. Na początek bulion.
Ze względu na niego, ramen często klasyfikowany jest według czterech kategorii w zależności od tego, co nadaje zupie „ton”: shio (sól), shoyu (sos sojowy), miso (pasta ze sfermentowanej soi) i tonkotsu (wieprzowina).
Nie jest to jednak klasyfikacja wyczerpująca. Przede wszystkim dlatego, że te kategorie odnoszą się do bardzo różnych rzeczy – od rodzaju przyprawy do podstawy bulionu.
Pójdźmy zatem inną drogą. Bulion w ramenie może być kotteri (bogaty, ciężki) lub assari (lekki).
Pierwszy jest stosunkowo gęsty, wręcz lepki, nieprzezroczysty, a drugi lekki, klarowny i stosunkowo chudy.
Kotteri przyrządza się np. na długo gotowanych kościach wieprzowych, a assari na warzywach drobiu, rybach i owocach morza.
Skoro jesteśmy już przy bazie bulionu, to warto dodać, że bywa on przyrządzany na dziesiątkach różnych składników.
Obok tych już wymienionych, do wywaru dodaje się glony kombu, suszone owoce morza, opalane cebule, czosnek, imbir, grzyby i różne warzywa.
Chyba najpopularniejszą obecnie odmianą ramenu jest tonkotsu, w którym wywar przygotowywany jest na kościach wieprzowych.
Nie mniej ważny od podstawy bulionu jest sposób jego doprawienia, a konkretnie źródło słonego smaku. Może nim być sól (shio), sos sojowy (shoyu) lub pasta miso.
Warto w tym miejscu dodać, że powszechnym dodatkiem do bulionu na ramen jest glutaminian sodu, zwany „istotą smaku”, przed którym Japończycy nie drżą tak, jak mieszkańcy Europy.
Drugim ogromnie ważnym składnikiem miski ramenu jest oczywiście makaron. Pod względem jego różnorodności kuchnia japońska może spokojnie konkurować z włoską.
Zazwyczaj przyrządzany jest z mąki, wody i soli, często z dodatkiem kansui, czyli węglanu potasu, który nadaje jędrności i sprężystości (w naszej kuchni podobną rolę spełniają jajka).
Proste, falowane, cienkie, grube, płaskie, okrągłe, wąskie i szerokie – makaronowe nici łączy zazwyczaj tylko to, że są długie i łatwo oblepiają się bulionem.
Pora na dodatki. W wypadku ramenu nie są to tylko ozdobniki układane na szczycie makaronowej góry. Stanowią ważny element dania i często wymagają długich, wcześniejszych przygotowań.
Do najpopularniejszych należą mięsa (przede wszystkim plastry wieprzowiny długo gotowanej w sosie sojowym i mirinie lub wolno pieczonej), owoce morza, kamaboko lub narutomaki, czyli „ciastko”
przyrządzone z mięsa białych i czerwonych ryb, pokrojone w plastry o charakterystycznym wyglądzie przypominającym biało różową roladkę oraz jajka w różnej postaci.
Do ramenu dodaje się też zazwyczaj płaty suszonych glonów, świeże warzywa (najczęściej szalotki i liście kapusty), grzyby, kimchi (peklowaną kapustę) i przyprawy,
wśród których królują pikantne mieszanki shichimitogarashi, pieprz sansho, sezam lub pasta z sezamu i pasta z czosnku.
Przyprawy często przybierają formę tare, czyli aromatycznej pasty przyrządzanej najczęściej na bazie sosu sojowego z dodatkami, która wlewana jest na dno miski z ramenem lub podawana osobno jako dodatek.

Brak komentarzy

Imprezy w Łodzi

<
Styczeń 2023
>
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd

Polecane wydarzenia w Łodzi

Listopad w Łodzi - imprezy i wydarzenia

Kiedy: 2025-11-01 - 2025-11-30

Łódzkie Targi Książki i Targi Sztuki

Kiedy: 2025-11-21 - 2025-11-23

Łódź Art Now Festiwal

Kiedy: 2025-11-03 - 2025-11-30

Targi INTERSTONE w Expo Łódź

Kiedy: 2025-11-22 - 2025-11-23

Festiwal Roślin powraca do Sport Areny

Kiedy: 2025-10-25 - 2025-10-26

Łodzianin: konkursy

Wygraj bilety do Kina Charlie!
Czas trwania konkursu: 2023-08-01 00:00:00 - 2026-08-01 23:55:00

Obserwuj nas
Współpraca